És una realitat que les trobades més que sumar, multipliquen les idees! I tenim evidències d’això. El passat 3 de febrer va tenir lloc la reunió virtual del projecte Playful Paradigm, on van assistir diverses entitats que conformen l’Urbact Local Group (grup impulsor local) i altres organitzacions de la Ciutat d’Esplugues. I, sabeu què? Es va fer la màgia!

La reunió es va iniciar posant sobre la taula els dos anys de treball en el marc de la Xarxa Playful Paradigm. Es va compartir un vídeo que mostrava imatges de les fites més destacables d’aquests anys, diverses trobades europees al costat de les altres ciutats sòcies, trobades amb entitats locals, formacions, activitats presencials i virtuals, i processos participatius, entre altres. L’objectiu era posar en valor la col·laboració i els beneficis de formar part de la xarxa, perquè és tota una experiència d’inspiració i incorporació d’eines per a la seva implementació local, a la ciutat d’Esplugues.

Aquesta introducció ens va donar peu per a conèixer els projectes Playful que s’estan desenvolupant en altres ciutats. I ho vam fer jugant. Gràcies a això, vam aprendre que Udine (Itàlia) ha implementat diversos jocs amb realitat augmentada, que distribuïts en diferents punts de la ciutat ajuden a captar l’atenció dels més joves. I a la ciutat de Larissa (Grècia) s’està treballant la inclusió social amb comunitats de refugiats a través del seu projecte “Toys of the World”.

Aquesta trobada virtual va ser una gran oportunitat per a compartir amb les persones presents l’experiència de la prova pilot de l’Esplujuga, la ludoteca mòbil que es va portar a l’escola Lola Anglada el mes de desembre. La Mercè Aranda, responsable de Tata Inti, l’empresa que està portant endavant la facilitació de l’Esplujuga, a més d’emocionar-nos amb un vídeo de l’experiència, va compartir quina és la seva metodologia de treball i els components sustentables dels jocs i les joguines. La Karol Burillo, cap d’estudis de l’escola Lola Anglada, va voler compartir les seves impressions ressaltant que l’activitat va comptar amb molt bon acolliment i una gran valoració per l’equip docent i l’alumnat de l’escola.

D’altra banda, la Montse Zamora, Regidora de Participació de l’Ajuntament, va comentar que degut de la situació actual s’ha previst que l’Esplujuga continuï recorrent algunes escoles de la ciutat fins a mitjan any. Quan la situació sanitària ho permeti, està previst recórrer l’espai públic, com a places i parcs de la ciutat, per a l’ús i gaudi de tota la ciutadania.

Per si no fos prou, l’ocasió també es va aprofitar per a mostrar l’Esplusaps, un joc que el Playful Esplugues està creant i que consistex a conèixer la cultura, els serveis, l’espai públic i altres curiositats sobre la ciutat, posant sobre la taula unes targetes.

Quan el joc estigui acabat, es farà una versió imprimible que estarà accessible per a tothom en la web de Playful Paradigm i s’enviaran exemplars físics a entitats i equipaments municipals.

Per finalitzar, es va parlar de la creació d’una Xarxa d’Espais de Joc, la qual serà una adaptació de la bona pràctica de la «Toy Library» proposada per Urbact. En aquest sentit, es va presentar la proposta de creació d’un model propi que contempla un espai de joc central i altres espais satèl·lit amb la finalitat d’arribar a més persones. I com ja us hem dit que més que sumar, aquesta trobada va multiplicar idees i il·lusions, les persones assistents van compartir suggeriments sobre espais potencials de la ciutat que poden donar vida a aquesta ludoteca.

X